top of page

Финализирано проучване и анализ на еколого-лесовъдските характеристики на горите и земите от горския


В резултат от изпълнението на дейност “Проучване и анализ на еколого-лесовъдските характеристики на горите и земите от горския фонд на територията на община Ботевград” по проект № BG05SFOP001-2.009-0186-C01, “Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград”, изпълняван от Фондация „Съвременност“ в партньорство с Местна инициативна група Ботевград, беше направено проучване и изготвен анализ на еколого-лесовъдските характеристики на горите и земите от горския фонд на територията на община Ботевград.

Основните продукти от изпълнението на тази дейност са “Доклад на моментното състояние на еконоло-лесовъдските характеристики на горите и земите от горския фонд на територията на община Ботевград”, представящ многофункционалните характеристики на горите и земите от горския фонд на община Ботевград, “Анализ-доклад за еколого-лесовъдските характеристики на горите и земите от горския фонд на територията на община Ботевград”, чиято база се формулират целите, дейностите и методите за управлението на горския фонд, отчитащо интересите на всички заинтересовани страни и съвременните концепции за устойчиво развитие на горите” и “Указанията за устойчиво и многофункционално стопанисване на ГФ”, които да отговарят на конкретните природни и екологични дадености на района.

Анализът дава реална представа за наличния природен ресурс и за потенциала му да предоставя различни материални (дървесни) продукти и нематериални (вододайни, рекреационни, защитни, естетически и др) услуги за гражданското общество. Този анализ служи за оценка доколко горите и земите от горския фонд в общината имат потенциал да отговорят на всички заявени към тях очаквания и интереси на гражданското общество, както и за разработване на указанията за устойчиво и многофункционално стопанисване на ГФ, които да отговарят на конкретните природни и екологични дадености на района. Първата оценка посреща нуждите на целеви групи като собственици на гори и земи, дърводобивни и дървопреработвателни фирми, ВиК дружества, ловни сдружения, туристически дружества, природозащитни организации, селскостопански и животновъдни производители и цялото население от реалистична оценка за ресурса, който горско-стопанския фонд на територията на общината притежава. Тази информация им даде възможност да придобият необходимите знания за компетентно включване в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград. От друга страна на общинската администрация и държавно горско стопанство „Ботевград“ се предоставя информация за моментното състояние на горския фонд и земите от него, което се променя толкова динамично в следствие на човешка намеса и природни фактори, че информацията, която към днешна дата е налична за фонда, е крайна недостатъчна за изработване на политики, свързани горския фонд и земите от него.

Указанията включват: – Ревизиране площта и обхвата на групите гори с различни водещо предназначение (с дървопроизводителни и средообразуващи функции, противоерозионни функции, рекреационни функции, защитни гори, вододайни зони, защитени зони и местности, и т.н.) и при нужда обособяване на гори с нов вид предназначение. – Дефиниране на дългосрочни цели за стопанисване на всяка обособена група гори. – Определяне на лесовъдски системи за стопанисване на всяка от обособените групи гори, съобразно водещото ѝ предназначение и дългосрочна стопанска цел. Под лесовъдска система се разбира комплекса от горско-стопански мероприятия, които се реализират в дадено горско насаждения от неговото създаване до достигането му до турнусна възраст. Тук се включват различните видове отгледни и възобновителни мероприятия и сечи. – Методите за извършване на различните горско-стопански мероприятия (сечи) в горите с различно предназначение; – Предложения (мерки, инструменти) как да бъде упражняван граждански мониторинг и контрол върху управлението на горския фонд.”

Изготвените документи са достъпни на следните линкове:

По проектът предстои разработване на План за многофункционално стопанисване на горите и земите от горския фонд на територията на община Ботевград (ПМСГ), с участие на активни граждани и организиране на информационна кампания и провеждане на обществено обсъждане за коригиране и одобряване на ПМСГ.

Проектът се осъществява на територията на община Ботевград и е съфинансиран по Оперативна Програма „Добро управление“

2 преглеждания0 коментара
bottom of page