top of page

 Нашите гори са в нашите ръце!


Скъпи приятели, това е слоган, идея и цел на проект „Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград“ по Оперативна програма „Добро управление“ /ОПДУ/, финансиран от ЕС и РБ.

Проектът се изпълнява от фондация „Съвременност“ в партньорство с Сдружение „Местна инициативна група Ботевград“и с подкрепата на община Ботевград и Държавно горско стопанство Ботевград. Съгласно насоките и целите на Програмата по проекта се работеше в посока проучване моментното състояние на горите на територията на Община Ботевград; оценка на  гражданите относно тяхното стопанисване, ползване, опазване, степента на информираност и  нагласите на хората за  включване в процесите на формиране на политики, грижи и мониторинг върху „здравословното състояние“ и устойчивост на  нашето зелено наследство и да го запазим за децата си. Инициаторите на проекта са наясно, че това е труден и продължителен процес и няма да се случи в рамките на този малък проект, но можем да оздравим основата, да привлечем природо и лесозащитници, граждани, специалисти, институции местна власт да обединим усилията за успешно решаване на зависещите от нас проблеми и/ или отстояването им пред национални институции.

В момента експерти, специалисти разработват три документи:

*План за многофункционално управление и устойчиво развитие на горите и земите на територия на община Ботевград;

*План и указания за стопанисване и разумно ползване на горите и земите на територия на община Ботевград;

*Модел за участие на гражданското общество в процесите на формулиране, прилагане и мониторинг върху местните политики за добро управление на горите в общината.

Те ще бъдат съобразени с националното и европейско законодателство; прилагане на съвременни методи, модели и добри практики в световен, европейски и национален мащаби, отчитайки особеностите и характеристиките на горите и земите на територията на община Ботевград, икономика, особено на свързаните с горите сектори, социологическите потребности на гражданите в общината.

Очакваме дебати, с които да решим част от проблемите.

Убедени сме, че можем да се справим, защото горите зависят изцяло от човешката намеса – вандалска, защитна, разумна.

Проектът се осъществява на територията на община Ботевград и е съфинансиран по оперативна програма „Добро управление“.

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page